HTML

Napi Fogyasztóvédelem

Ismeretterjesztők tudatos fogyasztóknak....

Friss topikok

Linkblog

Termékbemutatón kicsalták a pénzünk? Mit tehetünk? II. rész

2011.02.24. 10:21 Captain Crash

Olyankor beszélhetünk üzleten kívül kötött szerződésről, ha a szerződéskötés egy vállalkozás vagy a vállalkozás nevében, illetve javára szerződést kötő személy (a továbbiakban ezeket együtt értve azt fogom írni, hogy: vállalkozó) és fogyasztó között köttetik, mindez a vállalkozás kezdeményezésére, úgy hogy a szerződéskötésre a vállalkozás üzletén, telephelyén kívül, illetve annak hiányában kerül sor.

Ilyen szerződésről beszélünk akkor, amikor a vállalkozó vagy harmadik személy által ilyen célból szervezett utazás, rendezvény alkalmával megpróbál revenni bennünket egy termék megvételére, vagy valamilyen szolgáltatás igénybevételére.
De akkor is, amikor a vállalkozó a lakásunkon, vagy átmeneti tartózkodási helyünkön keres fel, nem a mi kifejezett kívánságunk miatt.

Néhány példa
Például egy ismeretlen becsönget és megpróbál valamilyen termék megvételére, vagy szolgáltatás igénybevételére rábírni. Vagy egy útazás keretében egy termékbemutatón kínálnak megvételre csodaszőnyeget.

Lényegtelen, hogy a szerződéskötésre ki teszi az ajánlatot
Általában a szerződéskötéseknek lényeges eleme, hogy ki teszi az ajánlatot. Ezért van az, hogy úton-útfélen találkozhatunk azzal a kitétellel, hogy "nem minősül ajánlattételnek". Ezt azért teszik hozzá a vállalkozók a tájékoztatójukhoz, mert a törvény szerint ha ajánlat lenne, akkor ahhoz kötve maradnának*.
Üzleten kívül kötött szerződés esetében a jog - szintén a fogyasztót védendően - kimondja, hogy egyrészt mindegy, hogy a vállalkozó, vagy a fogyasztó teszi az ajánlatot, mindenképpen üzleten kívül kötött szerződésről beszélünk. Másrészt a fogyasztó nem marad kötve az ajánlatához, feltéve, hogy azt a vállalkozó nyomban el nem fogadja.

A következőkben többek között azt vizsgáljuk meg, hogy milyen szerződések és tevékenységek esetén nem beszélhetünk üzleten kívül kötött szerződésről.

*Ahhoz hogy a kötve marad kifejezést értsük, elég csak a "köti az ebet a karóhoz" kifejezésre gondolunk. A "kötve marad" kifejezés a jogban, ezesetben azt jelenti, hogy a megtett ajánlatától  az ajánlattevő nem térhet el. Természetesen ezért kell időbeli korláttal ellátni az ajánlatot, hogy például csak 3 napig érvényes. De ez most ennél szorosabban nem része a témakörünknek, így ennek részleteit nem tárgyaljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: termékbemutatók üzleten kívül kötött szerződés

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyved.blog.hu/api/trackback/id/tr922686963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása