HTML

Napi Fogyasztóvédelem

Ismeretterjesztők tudatos fogyasztóknak....

Friss topikok

Linkblog

Kötelező jótállást vállalni bizonyos javításokra 20 e Ft felett I. rész

2011.02.17. 10:29 Captain Crash

Mindenkivel előfordulhat, hogy a szeretett autója elromlik amikor már lejárt a garancia (jótállás) és már szavatossági időn is túl történik a meghibásodás. Gondolom sokan találták már magukat szembe azzal a helyzettel, hogy miután elvitte szervizbe és "megcsinálták", rövid időn belül ugyanaz a probléma ismételten jelentkezett. De a szerviz nem volt hajlandó elismerni a felelősségét.

Jó ha tudjuk, hogy olyan esetben, amikor a személygépkocsi javítási költsége (ÁFA-t és anyagköltséget is beleértve) meghaladja a 20 000 Ft-ot, akkor a szerviz köteles 6 hónap jótállást vállalni. Továbbá a szerviz ilyenkor köteles a szolgáltatás díjának átvételekor, legkésőbb a dolognak a fogyasztó vagy megbízottja részére történő átadásakor - külön kérés nélkül -jótállási jegyet átadni. Tehát ha kijavítás után ismét előjönne a hiba, akkor jótállási igénnyel fordulhatunk a szervizhez, aki tehát nem mentesül egy könnyen a szakszerű kijavítás elvégzése alól.

Jótállási jegy tartalmi követelményei
A vonatkozó jogszabály tartalmi követelményeket is támaszt a jótállási jeggyel kapcsolatban. Előírja, hogy fel kell tüntetni rajta

  • a vállalkozó nevét és címét,
  • az elvégzett munkát, a felhasznált alkatrészeket, anyagokat
  • a szolgáltatás díját
  • a fogyasztót a jótállás alapján megillető jogokat, azok érvényesíthetőségének feltételeit és határidejét
  • a dolog fogyasztó részére történő visszaadásának időpontját, továbbá személygépkocsi és motorkerékpár esetében a kilométeróra állását.

Továbbá vannak evidens követelményei a jótállási jegynek, ilyen például, hogy közérthetően és egyértelműen, magyar nyelven kell legyen megfogalmazva. A szabálytalan kiállítása vagy az átadásának elmaradása a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét nem érinti.

Szólj hozzá!

Címkék: szerviz javító karbantartó szolgálatások kötezelő jótállás

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyved.blog.hu/api/trackback/id/tr822667333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása