HTML

Napi Fogyasztóvédelem

Ismeretterjesztők tudatos fogyasztóknak....

Friss topikok

Linkblog

A kereskedő magatartásától függ, hogy jár a garancia?

2011.02.22. 09:59 Captain Crash

Amikor arról beszélünk, hogy egy vásárolt készülék meghibásodott, akkor jogilag az egy szerződésszegés a kötelezett részéről. A törvény több típusát is ismeri a szerződésszegéseknek, amiről mi most beszélünk az a hibás teljesítés. Anélkül, hogy nagyon belemennénk a jogi nyelvezetbe, fontos megjegyezni, hogy a szerződésszegéseknek vannak következményei. Ezeket jogkövetkezményeknek hívják, melynek két fajtájáról beszélhetünk.

Szubjektív jogkövetkezmény: Ilyen jogkövetkezményeknél a felróhatóság vizsgálható, vagyis helye van annak, hogy a kötelezett (kereskedő) magatartását vizsgáljuk.

Objektív jogkövetkezmény: Ez a kereskedő magatartásától függetlenül bekövetkező jogkövetkezmény, a felróhatóság tehát nem vizsgálható.

Hibás teljesítés jogkövetkezményei
Hibás teljesítés esetén objektív jogkövetkezmények közé tartozik:

  • a (kellék- és jog) szavatosság,
  • a jótállás,
  • és a költségviselés a hiba okozóján.

Az úgynevezett szubjektív jogkövetkezmények közé soroljuk a

  • kártérítést,
  • és a kötbért

Látható tehát, hogy se szavatosságnál, se jótállásnál nincs jelentősége annak, hogy a kötelezett mennyire felelős azért, hogy a termék meghibásodott. De még akkor sincs helye a felróhatóságnak a vizsgálatára, amikor a hibás teljesítés során a helyreállítás, vagy a továbbítás költségeiről beszélünk.

Szólj hozzá!

Címkék: szavatosság kereskedő jótállás jogkövetkezmények felróhatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyved.blog.hu/api/trackback/id/tr782679016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása