HTML

Napi Fogyasztóvédelem

Ismeretterjesztők tudatos fogyasztóknak....

Friss topikok

Linkblog

Felmondani vagy elállni?

2011.02.09. 10:28 Captain Crash

Gyakran előfordul, hogy annyi problémánk adódik egy szerződés kapcsán, hogy inkább már megszabadulnánk tőle. Ilyenkor a köznyelvben a "felmondom a szerződést" kifejezés használatos. Jogilag azonban nem mindegy, hogy egy szerződést felmondunk, vagy a szerződéstől elállunk. Mindkettő a szerződés megszűnéséhez vezet, de lényeges különbség van a kettő között.

Felmondás
Felmondással a jövőre nézve bontjuk fel a szerződést, a már teljesített szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár. Például internetszolgálatatóval kötött szerződés esetében ki kell fizetni az igénybevett szolgáltatás díját, illetve a már kifizetett, de még nem szolgáltatott internet díja visszajár a fogyasztónak.

Elállás
Elállásnál a szerződés visszamenő hatállyal szűnik meg, a már teljesített szolgáltatások visszajárnak. Például a megvásárolt mobil esetében a mobil visszajár a kereskedőnek, a vételár pedig a fogyasztónak.

Az elálláshoz igen szigorú jogkövetkezmények fűződnek, például a szerződéskötéstől, illetve a teljesítéstől számított kamat illeti meg azt a felet aki kifizette a terméket, éppen ezért a jogszerű gyakorlása is különböző jogszabályi feltételek, vagy erre irányuló megállapodás alapján történhet.

Fontos megemlíteni, hogy egy szerződés több féleképpen is megszűnhet, melynek csak egyes eseteit volt hivatott e bejegyzés tárgyalni, a teljesség igénye nélkül. Mielőtt azonban felmondanánk egy szerződést, vagy elállnánk tőle mindenképp tájékozódjunk annak jogi következményeiről, illetve előfeltételeiről!

Szólj hozzá!

Címkék: felmondás elállás szerződés megszűnése

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyved.blog.hu/api/trackback/id/tr532648696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása