HTML

Napi Fogyasztóvédelem

Ismeretterjesztők tudatos fogyasztóknak....

Friss topikok

Linkblog

Termékbemutatón kicsalták a pénzünk? Mit tehetünk? III. rész

2011.02.25. 09:40 Captain Crash

Nem vonatkozik a jogszabály az építési szerződésekre, az ingatlan tulajdonjogának, ingatlanra vonatkozó más jog megszerzésére irányuló szerződésekre, a biztosítási, valamint az értékpapírra vonatkozó szerződésekre. Valamint nem vonatkozik a vállalkozó vásáron, piacon, illetve közterületen végzett értékesítő tevékenységére sem.

Kötelező az indoklás nélküli jogról tájékoztatás
A vállalkozó köteles legkésőbb a szerződés megkötésekor a fogyasztót írásban tájékoztatni a 8 munkanapon belüli indoklás nélküli jogáról. A jogszabály annyira komolyan veszi ezen tájékoztatást, hogy amennyiben ez elmarad, az egész szerződés semmis. Vagyis olyan állapotot kell teremteni, mintha meg sem kötötték volna.

Mikortól gyakorolhatjuk az elállási jogunk?
A jogszabály csak külső korlátot állít, azaz csak azt mondja meg, hogy meddig, azt nem hogy mikortól. Így gyakorlatilag a szerződés megkötésétől kezdve:

  • termék esetében az átvétel napjától számított 8 munkanap elteltéig
  • szolgáltatás esetében a szerződéskötés napjától számított 8 munkanap elteltéig

Írásban történő elállás esetén azt határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, ha a fogyasztó nyilatkozatát a határidő lejárta előtt elküldi. Illetve elállás esetén a fogyasztó nem köteles megtéríteni a terméknek azt az értékcsökkenését, amely a rendeltetésszerű használat következménye. Használati díjat sem számolhat fel a vállalkozó. Ellenben a fogyasztónak felróható értékcsökkenéséért természetesen helyt kell állnia.

Jogszabály szerint ha a fogyasztó ezen elállási jogával él, akkor a vállalkozó nem köteles az átvett vételár, illetve a szolgáltatás díja után kamatot fizetni. Ez azt jelenti, hogy ha elállunk a szerződéstől, akkor a kereskedőtől nem követelhetünk a neki kifizetett vételár után kamatot.

A következőkben azt vizsgáljuk meg, hogy mikor nem gyakorolhatjuk ezen elállási jogunkat, valamint hogy mi minősül tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak az ilyen szerződésekkel kapcsolatosan.

Szólj hozzá!

Címkék: termékbemutatók üzleten kívül kötött szerződés indoklás nélküli elállás

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyved.blog.hu/api/trackback/id/tr692689264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása