HTML

Napi Fogyasztóvédelem

Ismeretterjesztők tudatos fogyasztóknak....

Friss topikok

Linkblog

Mikor lehet kicserélést igényelni? II. rész

2011.02.16. 10:10 Captain Crash

Az előbbi részben leírtak alapján is látszik, hogy a kicserélésnek nem feltétele a javíthatatlanság, ellenben ha egy termék javíthatatlan, akkor nem ragaszkodhatunk a kijavításhoz, ilyenkor kicserélésre van jogunk.

Az aránytalanság megállapításához nem csak a kötelezett költségeit kell figyelembe venni, hanem a hibátlan dolog értékét, a szerződésszegés súlyát, valamint a választott jog teljesítésével a fogyasztónak okozott kényelmetlenségeket.

Jegyzőkönyv az ügyintézésről
Van azonban még egy fontos dolog, mégpedig hogy minden jótállási és szavatossági ügyintézés során a kötelezett köteles jegyzőkönyvet kiállítani, melynek másolatát a fogyasztó számára át kell adja. Ennek a jegyzőkönyvnek többek között tartalmaznia kell a fogyasztó által választott jótállási igényt és azt is, hogy ha például azért nem teljesíthető az adott igény, mert az aránytalan többletköltséget eredményezne a kötelezett számára.

Fontos, hogy minden érvényesíteni kívánt igényünkről készüljön jegyzőkönyv egy későbbi jogvitában hasznos lehet! Olyan jegyzőkönyvet, amely nem a valóságot fedi, ne írjunk alá, ragaszkodjunk a valós tények feltűntetéséhez! Ha a kötelezett ilyen jegyzőkönyv kiállítására nem hajlandó, akkor ennek tényét a vásárlók könyvébe történő bejegyzéssel dokumentáljuk!

Kicserélésnek nem feltétele a javíthatatlanság
Röviden tehát kicserélést akkor is igényelhetünk, hogyha a termék egyébként javítható, figyelembe véve a korábban említett valamennyi, a kötelezett (többletköltség), illetve a jogosult (kényelmetlenség, hibátlan termék értéke, szerződésszegés súlya) oldalán felmerülő korlátot.

Szólj hozzá!

Címkék: szavatosság jótállás kicserélés aránytalan többletköltség

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyved.blog.hu/api/trackback/id/tr712664829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása